Ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων μέσα σου… Συμβουλές για έναν νέο διαλογιστή
Κάθε τι νέο στη ζωή μας εμπεριέχει και ένα μέρος της έννοιας του αγνώστου. Και το άγνωστο μεν μπορεί να έχει την ομορφιά της ανακάλυψης, αλλά ταυτόχρονα πυροδοτεί την δημιουργία σεναρίων και υποθέσεων, που είναι ανάλογες με την ιδιοσυγκρασία και τις εμπειρίες του καθενός.
Ας εξετάσουμε μερικά σημεία, με τα οποία συνήθως συναντιούνται οι νέοι διαλογιστές στην πορείας τους, με σκοπό να αποσαφηνίσουμε τι πραγματικά ισχύει στην διαδικασία του διαλογισμού, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις στο μέγιστο αυτές τις νέες εμπειρίες του εαυτού σου.
Έλεγχος και άφεση
Κάποιοι, παρόλο που νιώθουν μία έλξη προς τα αποτελέσματα του διαλογισμού, είναι διστακτικοί να δοκιμάσουν, καθώς ανησυχούν πως θα επέλθει απώλεια της εγρήγορσης και του ελέγχου. Ανησυχούν πως η χαλάρωση και η άφεση θα τους κάνουν να «χάσουν» την εστίαση, την οργάνωση, την αποτελεσματικότητά τους εξαιτίας της βαθιάς χαλάρωσης.
Αν το εξετάσουμε όμως λίγο καλύτερα, θα δούμε πως πρόκειται για έναν μύθο. Εξάλλου είναι ποτέ δυνατόν να είμαστε σε κατάσταση απόλυτης εγρήγορσης και ελέγχου 24 ώρες στα πάντα; Φυσικά και όχι.
Στον διαλογισμό ξεπερνούμε τα συνηθισμένα σημεία αναφοράς που χρησιμοποιεί η σκέψη, το συναίσθημα και το σώμα μας για να προσανατολίζονται σε σχέση με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό κόσμο.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σημεία προσανατολισμού, τα οποία θα δώσουν σταδιακά λόγο και φωνή στον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για όσο μετέχουμε σε έναν διαλογισμό να «χάσουμε» την αίσθηση του χώρου, του χρόνου, του σώματος, των σκέψεων, των ιδεών, του ελέγχου των συναισθημάτων κλπ..
Όμως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, καθώς όλα τα σημεία αναφοράς σας και ο συνηθισμένος τρόπος λειτουργίας σας, θα είναι εκεί, περιμένοντας να επανενεργοποιηθούν μόλις ολοκληρώσετε τον διαλογισμό.
Χρόνος
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να σε αποτρέψει από τον διαλογισμό, ακόμη και αν θέλεις να τον εντάξεις στην προσωπική σου φροντίδα, είναι η έλλειψη χρόνου.
Το θέμα αυτό είναι πολύ απλό στη λύση του.
Εντόπισε αν υπάρχουν δραστηριότητες – συνήθειες μέσα στην ημέρα σου ή και στην εβδομάδα σου, κατά τις οποίες σπαταλάς τον χρόνο σου και δεν τον επενδύεις ωφέλιμα. Όπως για παράδειγμα ο χρόνος που περνάς στο διαδίκτυο, στο τηλέφωνο για ανούσιες κουβέντες, στην γκρίνια, στην τηλεόραση ή σε ότι άλλο μπορείς να εντοπίσεις.
Για να κάνεις έναν διαλογισμό χρειάζεσαι έστω και 5 λεπτά. Και αν σκεφτούμε λογικά δεν είναι δύσκολο να εξοικονομήσεις 5 λεπτά μέσα στην ημέρα σου γι' αυτό.
Αν θέλεις να εντάξεις τον διαλογισμό στις δραστηριότητές σου, σκέψου τον ως μία πράξη αγάπης και εσωτερικής φροντίδας προς την ισορροπία του εαυτού σου, και δες πως η θέληση σου θα εφεύρει λύσεις.
Θέση σώματος
Δεν προαπαιτούν όλοι οι διαλογισμοί ως θέση σώματος τον λωτό, (οκλαδόν).
Οπότε, αν αντιμετωπίζεις κάποια δυσφορία στην πλάτη, στα γόνατα, στην μέση μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία αναπαυτική καρέκλα. Καλό θα ήταν όμως, να αποφύγεις να ξαπλώσεις καθώς μπορεί να σε πάρει ο ύπνος, εκτός και αν έχεις επιλέξει έναν, βοηθητικό προς τον ύπνο, διαλογισμό. (Σημείωση : δεν κάνουμε διαλογισμό όταν οδηγούμε)
Ήχοι, θόρυβος και περισπασμοί
Όταν τα μάτια «κλείνουν» η εσωτερική και εξωτερική ακοή οξύνονται.
Αν παρατηρήσεις προσεκτικά θα διαπιστώσεις πως οι ήχοι είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί και ελκυστικοί. Ασκούν μία ακαταμάχητη σαγήνη στην προσοχή μας.
Ακόμη και αν βρεθείς στο πιο ήσυχο μέρος της φύσης, μπορεί να τραβήξει την προσοχή σου το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου, ή ένα πουλάκι που τραγουδά.
Όταν θέλεις να κάνεις διαλογισμό, ναι μεν χρειάζεσαι ένα ήσυχο μέρος, αλλά όχι απαραίτητα αλεξιθόρυβο.
Ο στόχος δεν είναι η απουσία ήχων, αλλά το να μην υπάρξουν περισπασμοί που θα τραβήξουν την προσοχή σου, ωθώντας σε, σε δράση. Ήχοι που θα σε αναγκάσουν να διακόψεις. Όπως για παράδειγμα, το να χτυπήσει το τηλέφωνο, το να εισέλθει κάποιος στον χώρο να σου μιλήσει κλπ..
Οι ήχοι αποτελούν μία αφορμή απόσπασης της προσοχής, κατά την διάρκεια του διαλογισμού. Κι αυτό συμβαίνει ακόμα και στους πιο έμπειρους διαλογιστές.
Το ζητούμενο είναι να επιστρέφει η προσοχή πίσω στον διαλογισμό, όσες φορές και αν χρειαστεί. Και όταν η προσοχή ασκηθεί αρκετά σε αυτήν την επαναφορά, θα μπορείτε να το κάνετε με μεγαλύτερη ευκολία. Θα μάθετε απλά να ακούτε έναν ήχο χωρίς να του αποδίδετε περαιτέρω νόημα.
Σκέψεις
Ο διαλογισμός σίγουρα ηρεμεί το μυαλό και τη διαδικασία σκέψης, αλλά δεν σταματάει τη λειτουργία της σκέψης με κάποιο μαγικό τρόπο.
Το μυαλό πάντα θα επεξεργάζεται κάποια ή κάποιες πληροφορίες. Και εξαιτίας αυτής της φυσιολογικής του λειτουργίας, όλοι οι διαλογισμοί έχουν ένα σημείο εστίασης της προσοχής. Είτε αυτό είναι η αναπνοή, είτε κάποιος ήχος, είτε κάποια έννοια, είτε κάποια εικόνα.
Αν, λοιπόν, είσαι άνθρωπος είναι δεδομένο πως θα αναδύονται σκέψεις.
Στην περίπτωση του διαλογισμού, όταν συμβαίνει αυτό, απλώς ανακατευθύνουμε την εστίαση του μυαλού σε αυτό που θέτει ο κάθε διαλογισμός ως επίκεντρο εστίασης της προσοχής. Μπορεί να χρειαστεί να επανεστιάσουμε πολλές φορές κατά την διαδικασία, αλλά δεν έχει σημασία το πόσες φορές θα χρειαστεί να γίνει αυτό, όσο το να επιστρέφουμε στο σημείο συγκέντρωσης.
Το σημαντικότερο από όλα σε αυτήν την διαδικασία είναι να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Να μην σε κρίνεις και να μην απογοητεύεσαι. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση μέχρι να συνηθίσει το μυαλό να είναι πιο χαλαρό.
Γι' αυτό να θυμάσαι στον διαλογισμό δεν προσπαθούμε να εξαφανίσουμε τις σκέψεις. Απλά αλλάζουμε τη σχέση μας με τις σκέψεις. Μαθαίνουμε να τις παρατηρούμε και να αποδίδουμε νόημα μόνο σε όσες πραγματικά έχουν κάτι χρήσιμο να μας πουν. Μέχρι που θα φτάσεις στο σημείο απλώς να παρατηρείς τις σκέψεις καθώς προκύπτουν και μετά θα τις αφήνεις να φεύγουν. Και σταδιακά θα σε αφήνουν εκείνες να φεύγεις από ό,τι δεν σου είναι χρήσιμο!
Η διαδικασία του διαλογισμού είναι μία μοναδική και προσωποκεντρική εμπειρία. Και η καλύτερη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις για να απολαύσεις αυτήν την εμπειρία, είναι να αφεθείς σε αυτήν, όπως ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο.
Αφήσου, λοιπόν, και …
"άκου τον ήχο των κυμάτων μέσα σου"
Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί
Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.