en-5 αρχές για έναν απολαυστικό διαλογισμό
Είμαστε μαθημένοι στον έλεγχο. Όχι τόσο στον έλεγχο της εξουσίας, όσο στον έλεγχο για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας και προστασίας.
Παράλληλα η διαδικασία του διαλογισμού βρίσκεται στην άλλη όχθη του ελέγχου, καλώντας μας να αφεθούμε σε μία πολύ διαφορετική κίνηση.
Ένας ανασταλτικός παράγοντας στην εμπειρία του διαλογισμού είναι η προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μία κατάσταση ελεγχόμενης άφεσης.
Έλεγχος και άφεση όμως δεν συνδυάζονται αρμονικά στην διαδικασία του διαλογισμού.
Ας δούμε τις πέντε βασικές αρχές που μπορούν να βοηθήσουν στο πέρασμα από τη μία όχθη στην άλλη.
1. Η αρχή των σκέψεων
Εάν σκέφτεστε, πως δεν μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, επειδή έχετε πάρα πολλές σκέψεις, τότε δεν είστε μόνοι.
Μπορεί να έχετε ήδη προσπαθήσει να διαλογιστείτε και δεν «πέτυχε», επειδή είχατε πολλές σκέψεις, που ήταν αδύνατο να σταματήσουν. Όμως, αυτό είναι το φυσιολογικό.
Ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι η εξαφάνιση των σκέψεων. Ούτε η απουσία τους αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του. Αντιθέτως! Ο πυρήνας της φιλοσοφίας των διαλογισμών στηρίζεται στην αρχή των φυσικών λειτουργιών της ανθρώπινης υπόστασης.
Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η διαδικασία της σκέψης.
Το φυσιολογικό είναι να υπάρχουν σκέψεις, καθώς αυτή είναι η φύση της εργασίας του μυαλού. Η δουλειά του είναι συνεχώς να συλλέγει, να αξιολογεί, να συνθέτει, να επεξεργάζεται, να μεταβιβάζει πληροφορίες. Και δυστυχώς, δεν διαθέτει την ικανότητα, (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), να παύει την σκεπτική διαδικασία, διατηρώντας μονάχα ενεργή στο παρασκήνιο την λειτουργία ελέγχου της επιβίωσης και διατήρησης του σώματός μας, (π.χ. αναπνοή, χτύποι καρδιάς κλπ.).
Η προσδοκία παύσης της λειτουργίας της σκέψης είναι αδιέξοδη και μάταιη. Είναι σαν να λέμε πως επιδιώκουμε να μην ακούμε με τα αυτιά μας ή να μην βλέπουμε με τα μάτια μας.
Άλλωστε πως θα μπορούσε μία τεχνική διαλογισμού να προσφέρει οφέλη, αν προαπαιτεί ή στοχεύει στην μη φυσιολογική λειτουργία του μυαλού;
Μέσα από την εξάσκηση στον διαλογισμό, εκείνο που επιτυγχάνεται σταδιακά, είναι η τροποποίηση αυτής της λειτουργίας από έντονη και ταραχώδη, σε γαλήνια και ωφέλιμα εστιασμένη.
Οι ωφέλιμες πρακτικές διαλογισμού τακτοποιούν φυσικά σκέψεις, συναισθήματα και σώμα, καθιστώντας ευκολότερη την βίωση των πιο λεπτών επιπέδων των σκέψεων, των συναισθημάτων και των λειτουργιών του σώματος.
Απώτερος στόχος είναι σταδιακά να προσεγγιστεί και να βιωθεί η ησυχία του εσωτερικού εαυτού, ή αλλιώς «η σιωπή της φύσης της ψυχής», που αποκαλύπτεται ευκολότερα με τη βοήθεια του διαλογισμού.
«Αυτό που υπάρχει πίσω μας και αυτό που υπάρχει μπροστά μας
είναι μικροπράγματα σε σχέση μ' αυτό που υπάρχει μέσα μας»
Ralph Waldo Emerson
2. Η αρχή της ελάχιστης προσπάθειας
Στην αρχή, μπορεί να προσπαθήσετε να κάνετε τον διαλογισμό «σωστά». Αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε πως η υπερβολική εργασία, η υπερβολική προσπάθεια, η επιβολή και η τάση ελέγχου του αποτελέσματος, δημιουργεί μόνο περισσότερες σκέψεις και μη ωφέλιμες συνήθειες.
Στον διαλογισμό δεν χρειάζεται να είστε καλός μαθητής.
Μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι το να δώσετε την άδεια στον εαυτό σας να βιώσει με τον δικό του τρόπο την εμπειρία που προκύπτει από έναν διαλογισμό. Δηλαδή, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι χωρίς προσπάθεια.
Να θυμάστε η μόνη προσπάθεια που χρειάζεται ο διαλογισμός, είναι η εύρεση χώρου και χρόνου για εξάσκηση. Όλα τα άλλα πηγάζουν από την άφεση, την απαλή συγκέντρωση και την αβίαστη λειτουργία.
«Να βρίσκεις κάποιο χρόνο να μένεις μόνος, να χαιρετάς τον εαυτό σου,
να βλέπεις τι φοράει η ψυχή σου»
George Herbert
3. Η αρχή της μη προσδοκίας
Είναι ευγενές να επιζητούμε συγκεκριμένα ωφέλιμα αποτελέσματα σε αυτά που κάνουμε. Όμως, στην περίπτωση του διαλογισμού είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.
Η εμπειρία του διαλογισμού είναι πολύ προσωπική για τον κάθε έναν, και αντίστοιχα το αποτέλεσμα είναι πολύ προσωποποιημένο. Μπορεί ο κάθε διαλογισμός να έχει μπροστά του μια Ιθάκη προς την οποία κινεί την προσοχή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα ανάλογο του τι έχει ο εαυτός σας έτοιμο να σας προσφέρει.
Έτσι, μπορεί για παράδειγμα κάποιος να κάνει μία απλή άσκηση συγκέντρωσης στην αναπνοή, και επειδή οι εσωτερικές συνθήκες του μετέχοντος είναι έτοιμες, να απολαύσει μία συγκλονιστική έμπνευση για την ζωή του. Ή μπορεί κάποιος να κάνει έναν διαλογισμό σύνδεσης με την εσωτερική του σοφία, και να βιώσει χαλάρωση και αποφόρτιση.
Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, θα έχετε όλων των ειδών τις εμπειρίες—κάποιες θα σας αρέσουν περισσότερο από άλλες, κάποιες θα θέλετε να τις επαναλάβετε πιο συχνά και κάποιες μπορεί ακόμη και να σας είναι αδιάφορες ή να μην σας αρέσουν.
Αφεθείτε, ελευθερώστε το μυαλό και την καρδιά από τις προσδοκίες και αντιμετωπίστε κάθε εμπειρία με παρθένα θέαση και πρόθεση.
«Οι βαθύτερες ματιές του ανθρώπου είναι αυτές που κοιτάνε στο κενό
και συγκλίνουν σε ένα σημείο πέρα από όλα»
Πωλ Βαλερύ
4. Η αρχή της ευγένειας
Ένα βασικό κλειδί για μία απολαυστική εμπειρία διαλογισμού είναι η ευγένεια προς τον εαυτό.
Παρόλο που μοιάζει αυτονόητο, πολλοί άνθρωποι είναι σκληροί με τον εαυτό τους, γιατί πιστεύουν πως μόνο έτσι επέρχονται αλλαγές. Όμως, η καταπίεση, η άσκηση κρίσης, η επιβολή, οι ενοχές, η τιμωρία και ότι άλλο συνοδεύει αυτού του τύπου την σκληρότητα δεν βοηθούν στον μετασχηματισμό του εαυτού σε μία καλύτερη εκδοχή του.
Μην καταπιέζετε τον εαυτό σας σε αυτά που θέλετε να του προσφέρετε από αγάπη. Να είστε τρυφεροί μαζί του, ακόμη και όταν εκείνος αρνείται να συνεχίσει. Σε κάθε περίπτωση να ακούτε τι σας λέει και γιατί.
«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς διαλογισμό,
αλλά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αγάπη»
Δαλάι Λάμα
5. Η αρχή της δέσμευσης στην ελευθερία
Είμαι σίγουρη πως βιωματικά γνωρίζετε πως ότι αφήνεις, σύντομα θα σε αφήσει.
Το ίδιο ισχύει και με τον διαλογισμό και την επαφή μας με την εσωτερική μας γαλήνη.
Είναι ανέφικτο να κάνετε έναν διαλογισμό, μία φορά και να έχετε εφόρου ζωής το βαθύτερο και ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.
Χρειάζεται μία καλή συχνότητα και επαναληψιμότητα, τόσο για να προσεγγίσετε τα βαθύτερα αποτελέσματα του διαλογισμού, όσο και για να διατηρήσετε τα οφέλη.
Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
Η δέσμευση σε ωφέλιμες και εξελικτικές συνήθειες, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά την οδό προς την ελευθερία.
Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να δημιουργήσει μία νέα σχέση με τον νου και την καρδιά σας. Δώστε του την άδεια να εξελίξει την επίγνωση.
Το σημαντικό είναι να προσθέτουμε στη ζωή μας ό,τι φέρνει ουσιαστικά οφέλη. Να προσθέτουμε εξελικτικές συνήθειες που μέσα από την μάθηση, την εκπαίδευση και το βίωμα μας οδηγούν στην, από επιλογή, ενεργητική καλοσύνη.
Κι εδώ θα σου μοιραστώ μία φράση, που έχει προκύψει μέσα από τις προσωπικές μου διαλογιστικές εμπειρίες, και συχνά θα με ακούσεις να χρησιμοποιώ στους αφηγηματικούς διαλογισμούς προσωπικής εξέλιξης…
«εργάσου για το
καλό μέσα σου και αυτό θα σε οδηγήσει
στην εκπλήρωση της καλύτερης εκδοχής
του
ανθρώπου που μπορείς να γίνεις»
Συνοψίζοντας, λοιπόν, ας αναρωτηθούμε :
- Ποια είναι η πρόθεσή μου με τον διαλογισμό;
- Πώς θέλω να ζω τη ζωή μου;
- Πώς θέλω να αλλάξει η ζωή μου;
Ίσως οι απαντήσεις να έρθουν εύκολα. Ίσως να χρειαστούν και χρόνο. Ίσως και να αποκαλυφθούν μέσα από κάποιον διαλογισμό.
Καλώς να απολαμβάνεις κάθε σου επιλογή!
Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.