Happily ever after στις ρομαντικές σχέσεις…;

Μπορεί μία ρομαντική σχέση να είναι «happily ever after» ;

Φυσικά και μπορεί, αλλά όπως κάθε τι στη ζωή, έτσι και οι ρομαντικές σχέσεις, χρειάζονται φροντίδα και αγάπη.

Κάθε ρομαντική σχέση, εκτός από την ομορφιά που προσθέτει, έρχεται και φέρνει μαζί της ένα γλυκό σχολείο, στο οποίο όταν φοιτούμε, γινόμαστε εν δυνάμει, εκείνο το καλύτερο μέρος του εαυτού μας.

Άλλες φορές, αυτό το καλύτερο μέρος του εαυτού εμφανίζεται από μόνο του αυθόρμητα, κυρίως στην αρχή μία ρομαντικής σχέσης, και άλλες χρειάζεται να το ανακαλύψουμε, να το επιλέξουμε και να το ενεργοποιήσουμε συνειδητά.

Οι συντροφικές σχέσεις είναι ένα συγκοινωνούν δοχείο που το περιεχόμενό του κινείται προς δύο κατευθύνσεις.

Η μία κατεύθυνση είναι ο εαυτός και η άλλη ο/η σύντροφός.

Η ευτυχής πορεία σε μία ρομαντική σχέση δεν έρχεται από μόνη της. Μετέχουν στη δημιουργία της και τα δύο μέρη της σχέσης. Χρειάζεται και οι δύο να φροντίζουν την ατομική τους εξέλιξη, μέσω της οποίας κατ' επέκταση εξελίσσεται και το μαζί.

Ως άνθρωποι συχνά εμφανίζουμε την τάση να κατηγορούμε τις συνθήκες και τους άλλους για όσα μας συμβαίνουν ή δεν μας αρέσουν σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας.

Όμως, αυτός ο τρόπος θέασης μας οδηγεί σε μία αίθουσα αναμονής και παθητικότητας, όπου περιμένουμε να αλλάξουν οι συνθήκες και οι άλλοι.

Οι ρομαντικές σχέσεις, όπως και οτιδήποτε άλλο στη ζωή, χρειάζονται ενεργή παρουσία και συμμετοχή, προκειμένου να ευδοκιμήσουν, να εξελιχθούν.

Το πρώτο βήμα για να το επιτύχουμε αυτό είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε καλύτερα, πέρα από το να αναζητήσουμε το δίκιο μας, να εκφράσουμε το παράπονό μας και να κατηγορήσουμε τον/την σύντροφό μας.

Δηλαδή, εκτός από την κριτική προς τον σύντροφο και την ανάγκη… να τον αλλάξουμε…, είναι αναγκαίο να παρατηρήσουμε και να βελτιώσουμε και την δική μας λειτουργία μέσα στη σχέση.

Και παρόλο, που αυτό είναι θεωρητικά αυτονόητο από τους περισσότερους, δεν είναι πάντα εφαρμοστέο στις συμπεριφορές και στις πράξεις.

Ας αναρωτηθούμε αρχικά :

  • Πόσο ενεργά συμμετέχω στην βελτίωση της σχέσης;
  • Έχω σκεφτεί πως, όπως έχω εγώ παράπονα από τον/την σύντροφό, έχει και εκείνος/η από εμένα;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξα κάτι στην συμπεριφορά μου, ώστε να βελτιωθεί η σχέση και να λειτουργήσει καλύτερα το μαζί;

Αν θεωρήσουμε την ρομαντική σχέση ως έναν ζωντανό οργανισμό που λειτουργεί αναλόγως της λειτουργίας των μερών του, γίνεται προφανές πως την ευθύνη της λειτουργίας του δικού μας μέρους μπορούμε να την αναλάβουμε μόνο εμείς. Σε αυτήν έχουμε έναν βαθμό ελέγχου και μέσω αυτής μπορούμε να επηρεάσουμε την λειτουργία του συνόλου, ακόμη και αν χρειάζεται το άλλο μέρος της σχέσης να οροθετηθεί.

Ας δούμε πρακτικά τι θα μπορούσες να εγκαταλείψεις, να υιοθετήσεις, να προσφέρεις και να ζητήσεις, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της σχέσης σου, μέσα από εύκολα και απλά βήματα :

  • Εγκατέλειψε την γκρίνια
  • Επέλεξε πράξεις ένωσης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας
  • Επέλεξε την ευγενική ειλικρίνεια
  • Εγκατέλειψε τον σαρκασμό, την ειρωνεία και την κυνικότητα
  • Πρόσφερε κατανόηση και μην ακυρώνεις τον εσωτερικό κόσμο του συντρόφου σου
  • Ζήτα και δώσε βοήθεια
  • Άκου περισσότερο και μίλα με σαφήνεια
  • Δείξε σεβασμό στις ανάγκες και τα θέλω τα δικά σου και του συντρόφου σου
  • Δώσε περισσότερες αγκαλιές και φιλιά
  • Στήριξε περισσότερο
  • Εξέφρασε με πράξεις και με λόγια την αγάπη σου


1. Εγκατέλειψε την γκρίνια

Η γκρίνια είναι μία δεξιότητα, που δυστυχώς φέρνει στο 99% των περιπτώσεων αρνητικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε την επιμονή και την διεκδίκηση από την ικανότητα της γκρίνιας. Γιατί, όταν αυτά συνδυάζονται στις πράξεις μας, γινόμαστε πηγή δυσφορίας και σημείο αποφυγής για τον σύντροφο.

Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά να δημιουργήσουμε και μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον άνθρωπό μας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να του/της μιλήσεις για κάτι, ή να τον/την κινητοποιήσεις προς κάποια κατεύθυνση, άφησε την γκρίνια και χρησιμοποίησε διαφορετικούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας.
→13 κλειδιά επικοινωνίας για τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων

2. Επέλεξε πράξεις ένωσης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας

Στις συντροφικές σχέσεις, πάντα υπάρχουν δυναμικές ενέργειες ανταγωνισμού, εξουσίας, σύγκρισης και πολλές φορές ακόμη και αντιπαλότητας. Οι οποίες θα μπορούσαν σε ένα βαθμό να φέρνουν κινητοποίηση για βελτίωση, αλλά συνήθως λειτουργούν διαχωριστικά, φέρνοντας άκρως αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιθυμούμε.

Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας πότε προηγείται η φροντίδα και η ευημερία του μαζί, επί του εγώ.

Είναι ωφέλιμο να συλλογιζόμαστε για λίγο πριν μιλήσουμε και πριν ενεργήσουμε, αν αυτό που θα πούμε ή θα κάνουμε, ωφελεί το μαζί ή απλώς ικανοποιεί το εγώ μας. Φυσικά, με ορθή κριτική σκέψη, μέτρο και σεβασμό και προς τον εαυτό μας.

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική μετατόπιση ειδικού βάρους, που θα αλλάξει όχι μόνο το χρώμα της σχέσης μας, αλλά θα οδηγήσει και την ατομικότητά μας σε κάθαρση από τα στοιχεία του ανταγωνισμού, της σύγκρισης, της εξουσίας ή ακόμη και της ζήλειας.

Αυτή είναι μία επιλογή που μας συμφέρει, αν σκεφτούμε πως καλύτερα περνάμε στην συνθήκη της ένωσης, από ό,τι σε αυτή της εχθρότητας και του διαχωρισμού.

3. Επέλεξε την ευγενική ειλικρίνεια

Πολλές φορές η ειλικρίνεια χρησιμοποιείται ως μία δικαιολογία, πίσω από την οποία κρύβουμε όχι και τόσο όμορφες πτυχές του εαυτού και των συμπεριφορών μας.

Το να εκφράζουμε τις απόψεις μας κακότροπα και χωρίς σεβασμό προς τον άνθρωπο στον οποίο απευθυνόμαστε, υπό το στέγαστρο της ειλικρίνειας, δεν μας κάνει ειλικρινείς.

Άλλο να εκφράζουμε διάφανα τις σκέψεις, τις απόψεις ή τα συναισθήματά μας και άλλο να το κάνουμε έτσι ώστε να υποτιμήσουμε, να πονέσουμε, να «εκδικηθούμε» τον άλλο κλπ.

Όταν η ειλικρίνειά μας δεν χαρακτηρίζεται από ευγένεια και σεβασμό στον τρόπο έκφρασής, τότε έχει χάσει τα στοιχεία της ίδιας της ειλικρίνειας. Διότι, πίσω από αυτήν κρύβονται άλλα εσωτερικά κίνητρα, πιο «σκοτεινά» από το να είμαστε αληθινοί και διάφανοι προς τον άλλο. 

4. Εγκατέλειψε τον σαρκασμό, την ειρωνεία και την κυνικότητα

Ο σαρκασμός, η ειρωνεία, η κυνικότητα και το υποτιθέμενο χιούμορ που προκύπτει από αυτά, δεν είναι δείκτες ευφυίας.

Το άκρως αντίθετο υποδεικνύουν.

Όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους τρόπους για να εκφραστούμε, το μόνο που δεν θα επιτύχουμε είναι το να ακουστούν και να γίνουν κατανοητά τα όσα θέλουμε να επικοινωνήσουμε.

Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε τα συστήματα άμυνας, αδιαφορίας ή και επιθετικότητας του συνομιλητή μας, στην προσπάθεια του να προστατευτεί από την επιθετικότητα με την οποία εκφραζόμαστε.

Ας αναρωτηθούμε τι συμβαίνει μέσα μας και βρίσκουμε ως μόνη διέξοδο από αυτήν την εσωτερική κατάσταση τον σαρκασμό, την ειρωνεία και την κυνικότητα.

5. Πρόσφερε κατανόηση και μην ακυρώνεις τον εσωτερικό κόσμο του συντρόφου σου

Είναι θεμελιώδες στοιχείο μίας σχέσης η κατανόηση.

Σκέψου τον εαυτό σου σε σχέση με την ανάγκη σου για κατανόηση από τους άλλους. Και θυμήσου πως έχεις νιώσει όταν οι άλλοι ακύρωναν, με τον τρόπο τους, τα όσα μοιράστηκες για το πως βίωσες κάτι, σκέφτηκες ή ένιωσες για αυτό.

Η κατανόηση δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και την αποδοχή μίας οπτικής ή άποψης. Αλλά, είναι το άκρως αντίθετο από την ακύρωση της υποκειμενικής αλήθειας του άλλου. Και όσο υποκειμενική και αν είναι η αλήθεια του άλλου, δεν παύει να είναι η αλήθεια του.

Όσο και αν απέχει η υποκειμενική αλήθεια από την αντικειμενική εικόνα των καταστάσεων, η κατανόηση είναι ένα πολύτιμο δώρο για εκείνον που την λαμβάνει και δημιουργεί ένα όμορφο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε είτε εμείς να έρθουμε πιο κοντά στην αντικειμενικότητα, είτε ο άλλος, είτε και οι δύο.

Η κατανόηση δημιουργεί συνθήκες για δημιουργικές συζητήσεις. Δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, αποδοχής και αγάπης. Μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς. Προσφέρει παρηγοριά και δύναμη. Δημιουργεί ζεστασιά. Δίνει κουράγιο και τόσο πολλά ακόμη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν συνήθως.

Ας θυμόμαστε, πως όπως εμείς έχουμε την ανάγκη να αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας και η υποκειμενική μας αλήθεια, την ίδια ανάγκη έχει και ο σύντροφός μας. Ακόμη και όταν έχουμε λάθος οπτική για τα πράγματα.

Όταν η κατανόηση προσφέρεται απλόχερα, είμαστε πιο ανοιχτοί στο να ανοίξουμε τον ορίζοντά μας και να δούμε και άλλες πτυχές της πραγματικότητας. Ίσως ακόμη και να αλλάξουμε.

6. Ζήτα και δώσε βοήθεια

Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν ζητούμε βοήθεια. Και δεν είναι η κάθε κατάσταση ίδια.

Άλλες φορές αποφεύγουμε να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί φοβόμαστε πως θα φανούμε αδύναμοι και λίγοι. Άλλες, γιατί για κάποιο λόγο έχουμε πειστεί πως δεν μας αξίζει. Άλλες, γιατί θεωρούμε πως ο σύντροφος πρέπει να φανταστεί από μόνος του, τι χρειαζόμαστε, και να φροντίζει για αυτό σαν γονέας προς το μικρό παιδί του.

Όμως, αν το σκεφτούμε καλύτερα, θα δούμε πως είναι άδικο να απαιτείται από τον σύντροφο να είναι σε θέση κάθε φορά να έχει ικανότητες μάντη, ψυχολόγου, παππά, γονέα ή ό,τι άλλο προκειμένου να μπορεί να προβλέπει τι χρειαζόμαστε.

Είναι εγωιστικό και μη τίμιο να περιμένουμε ο σύντροφος μας να κάνει για εμάς, χωρίς εμείς να εκθέσουμε τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή ακόμη και τις αδυναμίες μας.

Όσο σκληρό και αν ακούγεται χρειάζεται να κατέβουμε λίγο από τον θρόνο μας, και να είμαστε περισσότερο δίκαιοι με τον σύντροφό μας. Χρειάζεται να σταματήσουμε να τον κατηγορούμε ως ελλιπή επειδή δεν είναι σε θέση να μασάει φύλλα δάφνης για να μας σταθεί.

Ας κάνουμε ένα βήμα γενναιότητας και ας εκθέσουμε τις ανάγκες μας, τα θέλω μας, τις αδυναμίες μας ζητώντας, όπου είναι απαραίτητο, βοήθεια, στήριξη, παρηγοριά, αγάπη.

7. Άκου περισσότερο και μίλα με σαφήνεια

Τα αυτιά και τα χείλη δεν μας δόθηκαν ως διακοσμητικά στοιχεία για να συμπληρωθεί η ομορφιά μας. Ο εγκέφαλος και η καρδιά μας δεν είναι μόνο για να μας κρατούν ζωντανούς.

Κι όμως, πολλές φορές η παρουσία μας σε μία συζήτηση δεν σηματοδοτεί πως ακούμε και δεν είναι πάντα δηλωτική πως εκφραζόμαστε έτσι ώστε να γίνουμε κατανοητοί.

Αν δεν ακούμε ενεργά τον άλλον, χωρίς κριτική, τότε μένουμε στην άγνοια, σχηματίζοντας συνήθως εσφαλμένη άποψη, μέσω σεναρίων και υποθέσεων.

Αν δεν μιλάμε με σαφήνεια, τότε ο άλλος δικαίως δεν μας καταλαβαίνει και δεν γνωρίζει τι μας συμβαίνει.

Η άγνοια, οι υποθέσεις και τα σενάρια αποτελούν στοιχεία που δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορούν όμως να εξουδετερωθούν σε μεγάλο βαθμό, αν ακούμε ενεργητικά και μιλάμε με σαφήνεια.

8. Δείξε σεβασμό στις ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου σου

Ο σεβασμός προς τις ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου, συνήθως απουσιάζει, όταν οι ανάγκες και τα θέλω του συντρόφου μας δεν είναι κατανοητά, όταν είναι αντίθετα από τις απόψεις μας, όταν δεν αντιστοιχούν με ό,τι θεωρούμε σημαντικό σύμφωνα με τις αξίες μας και την προσωπική μας φιλοσοφία.

Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός μας να έχει ανάγκη από αγκαλιές, γιατί καταλαβαίνει την αγάπη μέσα από τις αγκαλιές. Αν εμείς θεωρούμε τις αγκαλιές γλυκανάλατο ρομαντισμό και ροζ συννεφάκια, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα κρίνουμε τον σύντροφό μας για αυτήν του την ανάγκη. Και όχι μόνο δεν θα σεβαστούμε την ανάγκη του, αλλά θα τον οδηγήσουμε να νιώσει μόνος, ή ακόμη και πως δεν τον/την αγαπάμε.

Είναι τόσο φυσιολογικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον σύντροφό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι απόψεις μας ή του συντρόφου μας είναι ορθές ή στρεβλές.

Πόσο μας κοστίζει να μάθουμε και να μιλήσουμε στην γλώσσα που καλύπτει τις ανάγκες του συντρόφου μας; Και αν μας κοστίζει, χρειάζεται να εξετάσουμε τι συμβαίνει σε εμάς, εφόσον φυσικά η ανάγκη του συντρόφου μας δεν είναι παράλογη.

Από την άλλη τα θέλω του συντρόφου μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από τα δικά μας για πολλούς λόγους. Αν αυτό εμφανίζεται και δεν υπάρχει καλός βαθμός σύγκλισης, τότε χρειάζεται να ψάχνουμε που μπορούμε να συναντηθούμε, χωρίς να ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον.

Ο σεβασμός, ο εποικοδομητικός διάλογος, το ανοιχτό πνεύμα, η κατανόηση, η θέληση και η διάθεση για ένωση και σύγκλιση, αλλά και η επαφή με την πραγματικότητα είναι κλειδιά για μια σχέση που μπορεί να ικανοποιεί και τους δύο.

9. Δώσε περισσότερες αγκαλιές και φιλιά

Τα πεταχτά φιλιά και οι αγκαλιές που γίνονται με αστραπιαίες ταχύτητες δεν ευνοούν την ένωση, το βαθύ νιώσιμο και την ανάπτυξη όμορφων συναισθημάτων.

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, τα νευρικά συστήματα του εγκεφάλου, της καρδιάς και της κοιλιάς μας, χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να πάρουν τα απαραίτητα σήματα για να αναπτύξουν συναισθήματα είτε αυτά είναι εισερχόμενα, είτε εξερχόμενα.

Την επόμενη φορά που θα φιλήσεις ή θα αγκαλιάσεις τον σύντροφό σου, σπάσε τη συνήθεια του sprinter και δοκίμασε την ποιοτική διάρκεια στο φιλί και στην αγκαλιά. Δώσε στο φιλί διάρκεια τουλάχιστον δέκα δευτερολέπτων και στην αγκαλιά διάρκεια τριάντα δευτερολέπτων.

Δοκίμασέ το και δες την διαφορά που θα υπάρξει τόσο σε όσα βιώνεις εσύ, όσο και σε όσα βιώνει ο σύντροφός σου, μέσα από την αγκαλιά και το φιλί.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι πολύτιμα. Ενεργοποιούν το συγκοινωνούν. Ας τους δίνουμε, λοιπόν, τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν τη «μαγεία» που τα συνοδεύει.

10. Στήριξε περισσότερο

Όσο η καθημερινότητα και η «ρουτίνα» εγκαθίστανται στη σχέση, πολλά πράγματα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο και στο αυτονόητο. Με αποτέλεσμα ο άλλος να αρχίζει να γίνεται δεδομένος. Και πολλές φορές στις σημαντικές, στις δύσκολες ή και στις χαρούμενες στιγμές του να είμαστε απόντες.

Αν γνωρίζεις πως ο σύντροφός σου έχει μια δύσκολη εργασιακή εβδομάδα, φρόντισέ τον λίγο παραπάνω εκείνη την εβδομάδα. Στήριξέ τον πιο ουσιαστικά για παράδειγμα στους φόβους και στις ανασφάλειές του, από ότι συνήθως. Φρόντισε για κάτι που γνωρίζεις πως του αρέσει. Ρώτησέ τον για το πως νιώθει, πως βιώνει την καθημερινότητά του, τι δεν του αρέσει σε αυτήν και πως θα μπορούσατε να το αλλάξετε. Απάλλαξέ τον από κάποια ευθύνη του, κάποιες φορές, προκειμένου να ξεκουραστεί, αν διανύει μια περίοδο κούρασης. Διοργάνωσε μια μικρή γιορτή για κάποια επιτυχία του, αλλά και για την προσπάθεια του σε κάτι, ακόμη και αν δεν το πέτυχε.

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλο. Τόσα μικρά ή και μεγάλα που η λίστα είναι ατελείωτη. Πράξεις που μπορούν να μεταμορφώσουν και να αναβαθμίσουν τον τρόπο που βιώνουμε τη σχέση.

Ας μην είμαστε δίπλα στον σύντροφό μας μόνο στις τραγικές καταστάσεις. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο.

11. Εξέφρασε με πράξεις και με λόγια την αγάπη σου

Μία συντροφική σχέση ευδοκιμεί μέσα στην αγάπη και μαραζώνει στην απουσία της.

Η ανάγκη για αγάπη είναι πανανθρώπινη και χρειάζεται να την εκφράζουμε τόσο με πράξεις, όσο και με λόγια.

Ας μην τσιγκουνευόμαστε το σ' αγαπώ.
Ας μην παραλείπουμε την μετάφραση του σ' αγαπώ.

Μην περιμένεις κάποια επέτειό σας για να πεις σε αγαπάω. Μην περιμένεις κάποια γιορτή για να κάνεις ένα δώρο ή μία έκπληξη.

Μην περιμένεις την ημέρα που θα έχεις την δυνατότητα να στήσεις γιορτή πυροτεχνημάτων για να εκφράσεις την αγάπη σου.

Κάθε στιγμή είναι και μια ευκαιρία να εκφράσεις την αγάπη τόσο με λόγια, όσο και με πράξεις.

Στείλε ένα μήνυμα που να λέει σε αγαπώ, μου λείπεις σήμερα. Γράψε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης για όλα τα καλά που φέρνει στη ζωή σου ο σύντροφός σου. Ναι, γράψε! Δεν χρειάζεται να γίνεις ρομαντικός ποιητής για να εκφραστείς. Και δυο αράδες είναι αρκετές. Πες την ώρα που ξυπνά πόσο τον/την αγαπάς ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Δεν χρειάζεται να φέρεις σπάνια άνθη από την άλλη άκρη της γης για τον/την σύντροφό σου για να του/της δείξεις πόσο τον/την αγαπάς. Κάνε και πιο «μικρά» πράγματα. Παράγγειλε και στείλε του έναν καφέ στη δουλειά γράφοντάς του ένα σημείωμα πως τον σκέφτεσαι. Δώσε του ραντεβού για μια βόλτα ή για φαγητό.

Μπορείς χιλιάδες φορές να πεις με λόγια το σε αγαπώ, χωρίς να υπάρχει αφορμή.
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πεις σε αγαπώ με πράξεις.

Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για ένα σε αγαπώ. Κάθε στιγμή χωράει μια πράξη αγάπης! 

Και να θυμάσαι…
η σχέση που θρέφεται με αγάπη… ανθίζει …
και αποδίδει πάντα καρπούς
που φέρνουν πληρότητα και στους δύο!

Η σχέση δεν έχει ανάγκη μόνο από «Happy End»…
αλλά και από «Happily Ever After!!!».


Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.