Καθαρισμός του desktop του μυαλού

2024-05-01

Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο θέλουν καθάρισμα και αποτοξίνωση. Για παράδειγμα, το σπίτι μας, το σώμα μας, τα ρούχα μας, ο υπολογιστής μας, τα δόντια μας, το αυτοκίνητό μας, οι δρόμοι και τόσα πολλά ακόμη που η λίστα θα ήταν ατελείωτη.

Το μυαλό αποτελεί κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε συχνά να καθαρίσουμε, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται ανά περιόδους και να μας αφήνει απροειδοποίητα στα μισά του δρόμου.

Χρειάζεται να εντάξουμε και την δική του φροντίδα και καθαριότητα στις δραστηριότητές μας, αν θέλουμε να μας στηρίζει και εκείνο, χωρίς διακοπές.

Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι φροντίδας της καλής του λειτουργίας και ευημερίας, ώστε να μπορεί να μας στηρίζει στο μέγιστο δυνατό στις δραστηριότητές μας : 


1. Πολλά ανοιχτά αρχεία

Όπως ένας υπολογιστής με 20 αρχεία ανοιχτά , έτσι και το μυαλό μας λειτουργεί πιο αργά αν έχουμε ταυτόχρονα ανοιχτά πολλά θέματα.

Για να μπορέσεις να κλείσεις τα αρχεία δοκίμασε :
να τακτοποιήσεις πρώτα τις εκκρεμότητες, όπως πληρωμές λογαριασμών, συζητήσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν, ραντεβού που πρέπει να οριστούν ή ό,τι άλλο έχεις σε αναμονή.

Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερώσεις μεγάλα ποσά νοητικής και ψυχικής ενέργειας και θα μειώσεις το άγχος σου κατά πολύ.


2. Ελευθέρωσε χώρο μνήμης

Ο εγκέφαλος μας σαφώς και είναι φτιαγμένος για να σκέφτεται και να έχει ιδέες, αλλά δεν τον βοηθάει να συγκρατεί συνεχώς στην βραχεία μνήμη του ιδέες, που δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμες ή θέματα που είναι να πραγματοποιηθούν μετά από ένα χρόνο.

Για να ελευθερώσεις τον πολύτιμο χώρο της μνήμης σου δοκίμασε :
να καταγράφεις ιδέες, εμπνεύσεις ή θέματα όποτε μπορείς.
Δημιούργησε ένα, εύκολα προσβάσιμο, σύστημα καταγραφής ιδεών, εμπνεύσεων, θεμάτων σε ένα ημερολόγιο, σε μία εφαρμογή, ή στις σημειώσεις του κινητού σου.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσεις μνήμη, δεν θα χάνεις τις εμπνεύσεις σου, και δεν θα ξεχνάς τις ιδέες και τα θέματά σου.

3. Βελτίωση των εισερχόμενων

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το μυαλό μας διαμορφώνεται από ό,τι διαβάζουμε, παρακολουθούμε και ακούμε σε καθημερινή βάση.

Αυτό σημαίνει πως αυτές τις δραστηριότητες θα ήταν καλό να τις πραγματοποιούμε με κατάλληλες προθέσεις, διαφορετικά ο εγκέφαλός μας, σταδιακά, θα μετατραπεί σε σκουπιδοτενεκέ. Κάτι που υποθέτω πως δεν είναι και τόσο επιθυμητό.

Για να αποφύγεις τον μετασχηματισμό του εγκεφάλου σου σε κάδο απορριμμάτων, δοκίμασε :
να διενεργείς, ανά διαστήματα, έναν έλεγχο στο κατά πόσο ανταποκρίνονται οι εισερχόμενες πληροφορίες στον εγκέφαλό σου, με όσα θα ήθελες αυτός να γνωρίζει και να περιέχει.

Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να σε ρωτάς για κάθε κομμάτι πληροφορίας που πρόκειται να καταναλώσεις «συνεισφέρει, στη ζωή μου, αυτή πληροφορία κάτι ουσιαστικό;».
Αν όχι, τότε απλά προσπέρασέ την και κατευθύνσου σε κάτι που προσθέτει νόημα, χρησιμότητα και ουσία.


4. Διατήρησε την καλή υγεία του σκληρού σου δίσκου

Η καλή υγεία του μυαλού ξεκινά από την καλή υγεία του σώματός σου.

Καλή υγεία σημαίνει γυμναστική, ποιοτική διατροφή, ποιοτικό ύπνο, ανάπαυση, προληπτική ιατρική.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο δοκίμασε την Ιαπωνική τεχνική Hara Hachi Bu που μας προτρέπει να τρώμε μέχρι να νιώσουμε 80% χορτάτοι.


5. Αποσυνδέσου ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Μερικές φορές το μυαλό μας χρειάζεται μία καλή επανεκκίνηση.

Αυτή η επανεκκίνηση θα μπορούσε να ήταν κάποιος χρόνος στην φύση, διαλογισμός χαλάρωσης, σιωπή, τεχνικές επίγνωσης (mindfulness).

Το σημαντικό εδώ είναι να θυμάσαι πως για να κάνει reset ο εγκέφαλος χρειάζεται να μην δέχεται εισερχόμενες πληροφορίες, να αφήσεις τις έννοιες στην άκρη για λίγο, και να είσαι σε μία σχετική απόσταση από τις καθημερινές σου δραστηριότητες και τα χόμπι σου.

Αν θέλεις να προσθέσεις μικρές καθημερινές επανεκκινήσεις δοκίμασε :
να μην είσαι σε επαφή με τις ηλεκτρονικές σου συσκευές για μία ώρα πριν τον ύπνο και μία ώρα αφού ξυπνήσεις.
Άλλωστε, η ησυχία είναι επιλογή…

Ένα υγιές και καλά φροντισμένο μυαλό, συνεπάγεται λιγότερο άγχος, λιγότερη υπερφόρτιση, περισσότερη ηρεμία και καλύτερη διαύγεια!


Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερα άρθρα σαν και αυτό, γίνε μέλος της παρέας μας, κάνοντας την εγγραφή σου στο NewsLetter του Compose a DreamLife.